Интервју на Арсим Папранику за Телеграфи | Skopje East Gate
30.12.2020 - 16:30

Интервју на Арсим Папранику за Телеграфи

Телеграфи Македонија и СКСЗМ разговараа со Арсим Папранику, ко-сопственик на СЕГ и Нептун, на тема претприемништво и идните предизвици.

Телеграфи Македонија и СКСЗМ разговараа со Арсим Папранику, ко-сопственик на СЕГ и Нептун, на тема претприемништво и идните предизвици.

Содржината е преземена од порталот Телеграфи Македонија, а целото интервју на албански јазик може да го прочитате на следниот линк.

Нептун, веќе неколку години е рангиран како еден од најмоќните брендови во Македонија. Опишете го вашиот успех во 3 реченици?

Да се ​​опише успехот на Нептун и нивото на кое е денес по 21 година активност, би било многу тешко да се опише во 3 реченици, но би ги издвоил: посветеност, енергија, визија и нови идеи.

Што научивте од искуството сиве овие години?

Ако сте навистина посветени на некоја област, професија, работа или дури и проект, шансите се многу мали за грешки, секако со оглед на можностите за грешки, моментот и „know-how“.

Какво е вашето искуство со младите кои работат со вас. Дали сте задоволни од нивната работа?

Со голема самодоверба можам да кажам дека нашата младина има високи квалитети, но нешто што недостасува е стратегијата за човечки ресурси што е генерално погрешна, не само во приватните компании, туку и воопшто. Исто така државната стратегија мислам дека е погрешна со години и тука главно размислувам во однос на квалитетно образование и искуство во пракса.

Се гради СЕГ. Колку работни места ќе се отворат, колкава е инвестицијата и кога се очекува да се отвори?

СЕГ како проект генерално зафаќа инвестиции од над 300 милиони евра што ќе се реализираат во три фази. Треба да се напомене дека станува збор за најголема инвестиција од областа на недвижностите во Северна Македонија, која е реализирана досега и е поделена на три насоки или области, кои се:

– „Ист Гејт Мол“ – Трговски центар со бруто површина од 160.000 м2 или површина за изнајмување од 57.000 м2, што е еден од најголемите центри во регионот со скоро 45% брендови кои ќе дојдат за прв пат во Македонија. Изградбата во моментов е скоро 75% завршена и размислуваме да се отвори во октомври 2021 година.

– „Ист Гејт Ливинг“ – станбена населба со 1.600 станови што ќе биде еден од најмодерните комплекси за своето време со многу соби и дополнително зеленило. Почетокот на работите е предвиден за февруари 2021 година и да заврши на крајот на 2023 година.

– „Ист Гејт Бизнис“ – деловен канцелариски простор со вкупна површина од 67 000 м2, поделена на пет згради. Изградбата започнува во април 2021 година и завршува во 2026 година.

Кои се вашите планови за во иднина и која е пораката до младите претприемачи?

Постојат многу планови и верувам дека наскоро ќе започнеме нов проект за кој наскоро ќе бидете информирани. Во однос на пораката за младите претприемачи, ќе споменам неколку столбови кои според мене се најважни:

– здружување на силите и капиталот помеѓу компаниите во различни области и сектори, создавање деловна разновидност, што овозможува повеќе ризици мал;

– инвестиции во човечки ресурси или човечки ресурси и структури;

– проширување на нови пазари и земји.

Јавете ни се:

+389 (2) 5514 283